Diamant kopen waar moet je opletten | RIDO Trouwringenstudio
arrow_drop_up arrow_drop_down
19 januari 2018 

Diamant kopen

Diamant kopen. Wat moet je weten van diamant als je opzoek gaat naar een mooie verlovingsring.

Diamant kopen is natuurlijk heel simpel. Je gaat naar de juwelier en bestelt een diamant. Alleen weet je dan wat je koopt? Hoe lees je het diamant certificaat? Wil je niet te veel betalen voor een mooie diamant, waar let je dan op?

Diamant kopen? Lees dit eerst

Inhoudsopgave

  1. Diamant
  2. Hoe zeldzaam is diamant
  3. Diamant kopen. Waar op letten?
  4. Internationaal Certificaat
  5. Welke diamant moet ik kopen

Diamant

Diamant is van oudsher één van de begeerlijkste grondstoffen ter wereld. Vroeger was de schitterende diamant uitsluitend bereikbaar voor de allerrijksten op aarde. Daardoor wordt diamant tegenwoordig nog omringd met een sfeer van luxe.

Wat is diamant?

Diamant kopen

Diamant is pure koolstof wat onder hoge druk en hoge temperatuur miljoenen jaren geleden is uitgekristalliseerd tot diamant. De koolstofatomen waaruit diamant is opgebouwd zijn krachtig gebonden in een dicht aaneengesloten kristalrooster.

Dit zorgt voor een unieke hardheid van diamant. Diamant is het hardste natuurlijke materiaal wat er bestaat. Dat is gelijk de reden waarom een goed geslepen diamant zo mooi flonkert en de schittering nooit verbleekt.
Het woord diamant is afgeleid van het Griekse woord Adamas wat onoverwinnelijk betekent.

Hoe zeldzaam is diamant?

Voor het winnen van een gram diamant wordt 20.000 kilo steen verplaatst. Van alle gevonden diamanten is slecht 10% geschikt om in verlovingsringen, trouwringen en sieraden te verwerken. Van vindplaatsen in Canada, Australië, Rusland of Afrika reist de ruwe diamant onder andere naar de diamantbeurs in Antwerpen waar 80% van de ruwe diamant verhandeld wordt.  Nadat de ruwe diamant verhandeld is, wordt het geslepen in onder andere India waarna de geslepen diamanten worden verhandeld op diamant beurzen wereldwijd.

Diamant kopen. Waar op letten?

Om de waarde van diamant te bepalen wordt gebruik gemaakt van de 4C’s:

Carat Weight( Gewicht)
Cut ( Slijpsel)
Clarity ( Zuiverheid)
Color ( Kleur)

Binnen deze 4 C’s gaat het om de gradaties van zeldzaamheid. Heel simpel gezegd: Een grote diamant is zeldzamer dan een kleine, een perfect geslepen diamant is zeldzamer dan een slecht geslepen diamant, een puur zuivere diamant is zeldzamer dan een minder zuivere en een volledig kleurloze diamant is zeldzamer dan een licht getinte diamant. Samengevat. De meest waardevolle is een grote diamant met een uitzonderlijk goed slijpsel, loepzuiver en kleurloos.

Carat Weight (gewicht)

Het gewicht van een diamant wordt uitgedrukt in Carat, Karaat in het Nederlands. Eén karaat weegt 0.2gram. Eén karaat wordt onderverdeeld in 100 ”puntjes”, 0.50 karaat is 50 puntjes enz. Tijdens het slijpen van een ruwe diamant gaat ongeveer 50% van het gewicht verloren.
De waarde van geslepen diamanten stijgt exponentieel met het gewicht. Een fijn geslepen mooie zeldzame diamant van 1.00ct is bijna 3 keer waardevoller dan een diamant van 0.5ct met dezelfde specificaties en een diamant van 5.00ct is zelfs 17 keer waardevoller.

Diamant Invloed van gewicht op de prijs

Het karaat gewicht van een diamant heeft ook een symbolische betekenis. Hoewel er met het blote oog amper een verschil waarneembaar is tussen een diamant van 0,98 Ct en een diamant van 1,00 Ct, zal de prijs van deze laatste aanzienlijk hoger liggen. Dit verschil in prijs ligt hem in het idee van de “magische maten”, zoals een half karaat, één karaat, anderhalve karaat, …

Diamant karaat gewicht

Cut ( slijpvorm)

De slijpvorm is belangrijk voor de prijs. Briljant geslepen diamanten zijn waardevoller dan andere slijpvormen.  Dit is vooral te danken aan de grotere vraag naar de meest schitterende slijpvorm.  Bij het slijpen van diamant gaat het maar om één ding en dat is licht. Het licht speelt door de diamant en weerkaatst van het ene facet naar het andere. Het licht breekt in spectrum kleuren en komt aan de bovenzijde weer uit de diamant.

Naast de slijpvorm zijn verhoudingen, symetrie en afwerking belangrijk.

Verhoudingen

Omdat bij licht de invalshoek gelijk is aan de hoek van terugkaatsing zijn de verhoudingen van het slijpsel erg belangrijk. Onder verhoudingen wordt verstaan de hoogte van de bovenkant van een briljant geslepen diamant ( kroon) ten opzichte van de onderkant (paviljoenfacetten), de dikte van de buitenste rand ( rondist), de grote van het bovenvlak (de tafel) ten opzichte van de diameter van de diamant en de hoeken van de kroon en paviljoen facetten. Wanneer de verhoudingen de perfectie benaderen zal een diamant meer schitteren. Naast de verhouding is symmetrie erg belangrijk.

Diamant Anatomie

Symmetrie

Bij de symmetrie van de diamant gaat het om de verfijning van het slijpsel. Ligt de onderste punt (culet ) precies in het centrum van de tafel of ligt de tafel uit het midden, sluiten de facetten exact op elkaar aan, is het rondist regelmatig. Ook hiervoor geldt weer, hoe symmetrischer een diamant slijpsel hoe meer het zal schitteren. Als laatste is de afwerking belangrijk

Afwerking

De afwerking van een diamant zegt alles over hoe glad de facetten gepolijst zijn. Hoe gladder het oppervlak van de afzonderlijke facetten, hoe mooier het licht weerkaatst, hoe meer schittering of vuur de diamant bezit.

Ideaal tot matig

De verhouding, symmetrie en afwerking wordt in gradaties aangegeven van ideaal tot matig in de Engelse termen Ideal, excellent, very good, good, faint en poor

Wat is het visuele effect van een perfect geslepen diamant en een slecht geslepen diamant?

Zoals gezegd zijn boven genoemde punten belangrijk maar wat is het effect van een slecht geslepen diamant. Bij een slecht geslepen diamant, helaas het merendeel van de diamanten die aan de consument verkocht wordt, valt het licht in de diamant, weerkaatst in het paviljoen, verlaat de diamant aan de onderkant en sprankelt naar de grond.

Bij een perfect geslepen diamant weerkaatst het invallende licht via de paviljoen facetten weer naar de kroon en explodeert het in alle spectrumkleuren via de kroon facetten naar buiten. Dit creëert een buitengewone schittering voor het oog. Dit soort diamanten schittert zelfs in de schaduw. De perfect geslepen diamanten komen voor in elk gewicht, alle kleuren en alle zuiverheden. Als je eenmaal dit verschil van vuur en schittering hebt gezien en je ontdekt dat explosies van licht niets te maken hebben met de zeldzaamheid van een diamant dan ontdek je hoe belangrijk een ideaal slijpsel is.

licht inval door briljant

Het hoofddoel van een diamant slijper is om een zo groot mogelijke diamant uit het kristal te slijpen. Daar verdient hij het meeste aan. Dat is ook wat de consument vraagt. Ik kan niet genoeg benadrukken dat het volmaakte slijpsel bijdraagt aan het plezier wat je aan een diamant beleeft en de waarde op lange termijn. Het slijpsel bepaald de schoonheid van een diamant boven kleur of zuiverheid.

Clarity (zuiverheid)

Om een diamant op zuiverheid te kunnen beoordelen wordt gebruik gemaakt van een loep die 10x vergroot. De zuiverheden schaal loopt van loepzuiver ( FL) naar imperfect ( I)

diamant zuiverheid

Een loepzuivere diamant is uiterst zeldzaam. De meeste diamanten ontstaan met insluitsels. Dit kunnen interne scheuren, glessen, zijn maar ook koolstofdeeltjes die niet volledig zijn uitgekristalliseerd. Hoe zuiverder een diamant hoe makkelijker licht door de diamant kan, hoe hoger de prijs.

 

Color (kleur)

De diamant kleurschaal loopt van totaal kleurloos tot geel. Totaal kleurloos is kleurloos als een druppel puur water. De kleuren worden aangeduid met letters van D t/m Z. D staat voor de meest kleurloze diamant Z voor een gele diamant. Daarnaast komen diamanten ook in kleuren voor waarbij een aantal kleuren als rose en blauw en groen zeldzamer zijn dan kleurloos.

diamant kleur schaal

Internationaal Certificaat

Diamanten kunnen worden gecertificeerd door onafhankelijke beoordelings- en certificerings laboratoria Hoge Raad, I.G.I en G.I.A. Deze certificaten worden internationaal erkend en de specificaties van de diamant gegarandeerd. Op dit certificaat worden de 4c’s vermeld inclusief de verhouding, de afwerking en de symetrie van de diamant. Als er insluitsels aanwezig zijn in de diamant wordt aangeven wat voor soort insluitsels en waar deze insluitsels zich bevinden.

GIA diamant certificaat

Welke diamant moet ik kopen?

Van de 4C’s zijn het gewicht, de kleur en de symetrie en de verhoudingen het meest zichtbaar.

Welke diamant je kiest hangt uiteraard van het budget af. Het verschil tussen een gelige diamant en een vrijwel kleurloze diamant is duidelijk zichtbaar. Het verschil tussen een fonkelende diamant vol vuur en een diamant die leuk schittert ook. Maar een loepzuivere diamant of een diamant met insluitsels zie je eigelijk niet wanneer je geen expert bent.

 

Mijn advies is: Kies voor de mooiste kleuren D of E in Ideal of excellent wat betreft de verhoudingen, symetrie en afwerking met een minimale zuiverheid van VS. Het gewicht hangt uiteindelijk van je budget af.

 

Over de schrijver
Eigenaar van RIDO Trouwringenstudio. Bezield trouwringenspecialist. Schrijft en vertelt graag over alles wat met trouwringen kopen te maken heeft
Reactie plaatsen